Verschillende soorten WordPress hosting

Als je een website hebt, moet deze ergens worden gehost. Er zijn vele bedrijven die zich hebben gespecialiseerd in webhosting. Alleen in Nederland zijn er al vele honderden bedrijven die webhosting aanbieden. Ze bieden ruimte op een server aan, waar klanten een website op kunnen onderbrengen.

Welk soort WordPress hosting heb je nodig?

De ene website is de andere niet. Een kleine website, met 100 bezoekers per dag, heeft genoeg aan een kleine, goedkope hosting account. Een website die video’s host, en tienduizenden bezoekers per dag ontvangt, heeft een veel zwaarder hostingpakket nodig. Hieronder een overzicht van de meest voorkomende vormen van hosting.

Shared hosting

Shared hosting is de meest voorkomende vorm van webhosting. Het is tevens de goedkoopste optie, het is niet ongewoon dat een hostingpakket slechts 15 euro per jaar kost. Voor een kleine website of een online visitekaartje is shared hosting uitstekend. Voor grote, druk bezochte websites is shared hosting niet geschikt. Shared hosting kent een aantal kleine nadelen. Op de server staan soms duizenden websites, van vele verschillende klanten. Deze zijn allemaal te vinden op hetzelfde IP adres. En, dat kan nadelig zijn.

Als je een website hebt over bijvoorbeeld paarden, en er staan nog 100 websites op de server over paarden, dan is er een kans dat Google al deze websites als 1 gebeuren gaat zien. Dat kan enorme nadelen hebben op de vindbaarheid van deze websites. Een ander groot nadeel van shared hosting is dat de server soms niet of zeer slecht beschikbaar is. In de meeste gevallen komt dat, omdat een andere klant enorm veel resources gebruikt. De server raakt door zijn resources heen, waardoor alle websites die op de server staan tijdelijk onbereikbaar zijn. Heb je WordPress hosting nodig? Op bijna ieder shared hosting pakket, van vrijwel iedere host, draait WordPress uitstekend.

VPS een virtuele priv├ę server

Een VPS is een goede optie als je opzoek bent naar betrouwbare hosting, maar niet gelijk een hele server wilt huren. Bij een VPS wordt een server in stukjes opgedeeld. Ieder stuk is een VPS en iedere VPS heeft een dedicated IP adres. Het is niet mogelijk dat andere klanten op de server zoveel resourses gebruiken dat de server offline gaat. Iedere VPS heeft zijn eigen resources, een maximum hoeveelheid RAM, een CPU en schijfruimte. Gaat een klant over deze resources heen, dan zal dat uitsluitend invloed hebben op de VPS van de klant.

Een VPS kan erg goedkoop zijn, voor 5 euro per maand is het al mogelijk om een VPS af te nemen. Het nadeel is dat de gebruiker veel technische kennis moet hebben om de server veilig en optimaal online te houden. De meeste mensen kiezen daarom niet voor een ‘kale’ VPS. Ze nemen een managed VPS af. Het grote voordeel van een managed VPS is dat de klant geen omkijken heeft naar beveiligings- en software updates. De host neemt deze verantwoordelijkheid op zich. Maar, zoals je misschien al begrijpt, zit daar een prijskaartje aan verbonden. Een gemiddelde managed VPS kost 50 euro per maand.

Dedicated server

soorten wordpress hostingWie een dedicated server huurt, neemt een complete server af. De host zorgt ervoor dat de server online is, maar in de meeste gevallen moet de klant de server zelf klaar maken voor gebruik. Een dedicated server is zeer geschikt voor websites met veel bezoek. Het is, net zoals dat bij een VPS het geval is, mogelijk om de dedicated server volledig te laten onderhouden door de host. Het hostingbedrijf moet de server dan voorzien van beveiligingsupdates en de laatste software.

Goedkope WordPress hosting

Het meest gebruikte CMS om websites op te zetten, is WordPress. Met WordPress kan iedereen, zonder technische kennis een website opzetten. WordPress is gratis te gebruiken. Na de installatie is WordPress direct klaar voor gebruik. Om WordPress te installeren moet een hosting account aan bepaalde technische specificaties voldoen. Ten tijden van dit schrijven moet er minimaal 1GB schijfruimte zijn, de Apache of Nginx webserver moet geïnstalleerd zijn, MySQL 5.0 en PHP 7.3 of hoger moeten beschikbaar zijn. Daarnaast is een processor met minimaal 1.0GHz vereist. Vrijwel iedere host ondersteund deze specificaties tegenwoordig.