WordPress is zeer geliefd

wordpress

Momenteel zijn er meer dan 460 miljoen WordPress websites. Dat is 20 procent van alle website wereldwijd. Het is duidelijk dat dit content management systeem voor websites zeer geliefd is. Maar waarom?

WordPress is fantastisch!

Vroeger was het nodig om HTML, CSS, PHP en Javascript te beheersen om een dynamische website op te zetten. Mensen huurde een webdeveloper in en waren duizenden euro’s kwijt voor een vrij simpele interactieve website. Met de komst van WordPress is dit helemaal veranderd. Het kost een kleine 15 minuten om de software te installeren op een server. Tegenwoordig is ook voor de installatie geen vergaande kennis nodig. De meeste hosting bedrijven bieden klanten de mogelijkheid om WordPress aan een domeinnaam te koppelen en in enkele muisklikken te installeren. Dat kan via webbased control panels zoals cPanel, Directadmin en Plesk. De ene host biedt Directadmin aan, een andere cPanel, erg belangrijk is dat niet, de mogelijkheden zijn vrijwel hetzelfde. Na de installatie kan je op website inloggen door achter de domeinnaam /wp-admin/ te zetten. Je komt dan in de zogeheten WordPress backend terecht. Hier kan je de hele website beheren. Je kan een ander thema installeren, waardoor de website er grafisch totaal anders uit komt te zien. Je kan de website taal veranderen, berichten en pagina’s aanmaken en nog veel meer.

Plugins maken je website nog beter

Erg geliefd zijn plugins. Met een kale WordPress website kan je al een redelijk mooie website opzetten, maar dankzij plugins kan je allerlei functies aan WordPress toevoegen. Een website hoort meestal een contactformulier te hebben. Alleen al voor het toevoegen van een contactforumlier zijn al er al vele honderden plugins. Wil je een forum opzetten? Dan kan je bbPress gebruiken of een andere forum plugin. Wil je een eigen social media website? Dan kan je BuddyPress installeren. Google maps of een chatbox op je website, het kan allemaal in een handomdraai middels makkelijke plugins die bijna allemaal gratis zijn.

Een veel gebruikte plugin is Yoast SEO, een plugin van een Nederlander genaamd Joost de Valk. Met deze plugin kan je, je website heel makkelijk op een Google vriendelijke manier optimaliseren zodat je beter te vinden bent in zoekmachines.

Het WP forum voor support
Als je vastloopt of iets niet helemaal begrijpt zijn er veel websites waar je om hulp kan vragen. De officiƫle Nederlandse WordPress forum voor vragen is hier te vinden. Maar je kan ook vragen stellen op Tweakers.net en Sitedeals.

WordPress webhosting, wat heb je nodig?

Tegenwoordig is het bij 95 procent van alle hostingbedrijven mogelijk om WordPress te installeren. Als een hostingbedrijf de volgende zaken aanbiedt, kan je WordPress installeren.

  • Schijfruimte moet minimaal 1 GB zijn
  • Apache of Nginx webserver
  • MySQL versie 5.0. 15 of hoger
  • PHP versie 7.3 of hoger
  • De server processor moet 1.0GHz of sneller zijn

Biedt een hostingbedrijf deze zaken niet aan? Kijk dan verder aan een andere host. Versio, Vimmex en Neostrada zijn goedkope webhosting bedrijven die zijn gespecialiseerd in het hosten van WordPress, ze hebben zelfs speciale WordPress webhosting pakketten.

Wat kost hosting voor WordPress?

Hosting voor WordPress hoeft helemaal niet duur te zijn. Als je een gewone website hebt, met enkele honderden pagina’s en duizenden bezoekers per dag, dan kost de hosting 10 tot 50 euro per jaar. Wil je een website opzetten die zelf video’s host, dan zal de hosting begrijpelijkerwijs een stuk prijzig zijn.